skip to Main Content

Hoewel veel studenten het belangrijk vinden om te werken naast hun studie, lukt het ze lang niet altijd om een bijbaan te vinden die goed aansluit bij hun eigen vakgebied. Hierdoor belanden veel studenten in supermarkten, callcenters, of gaan ze de straat op om dingen te verkopen. Dit terwijl ze ook tijdens hun studententijd al hun opgedane kennis in de praktijk kunnen brengen, of zelfs hun kennis verder kunnen verbreden. No Nonsense Technical Solutions (NNTS) is zo’n bedrijf dat studenten de kans geeft gedurende hun studie al binnen hun eigen vakgebied te werken. Studenten werken hier voor 8 tot 12 uur per week aan uitdagende projecten voor bedrijven die willen innoveren. Voor elk project wordt een multidisciplinair team van werkstudenten samengesteld, dat voor de opdrachtgever aan de slag gaat. Het soort projecten varieert enorm, van de ontwikkeling van grote machines tot webapplicaties, de werkstudenten van NNTS doen het allemaal. Eén van de belangrijkste specialismes van NNTS is echter toch wel de software-ontwikkeling, een gebied waar het ingenieursbureau al diverse grote projecten in heeft afgerond. Het gaat hier om het ontwikkelen van front-end en back-end: mobiele apps, webapplicaties en databases voor diverse klanten.

Hoewel studenten met een IT achtergrond over het algemeen de bijbanen voor het uitkiezen hebben, valt een baan bij NNTS toch op. Een studie-gerelateerde bijbaan heeft natuurlijk sowieso al een aantrekkende werking en daar komt de combinatie van uitdagende projecten en jonge collega’s ook nog bij. Een ander punt van belang is de flexibiliteit die NNTS biedt aan studenten: ze werken 8 tot 12 uur per week, maar kunnen zelf inplannen wanneer precies. Een keer vanuit huis werken is daarbij geen probleem. Ideaal voor drukke studenten met een vol rooster.

Om nog meer inzicht te bieden in het soort projecten dat NNTS uitvoert binnen software development, spreken we met Robert Roos, die als werkstudent software engineering bij het bedrijf werkt. Robert werkte al aan diverse projecten en is breed onderlegd op het gebied van software development. Zo ontwikkelde hij al microcontrollers, webapplicaties en databases en is hij bedreven in vele programmeertalen. Het nieuwste project waar hij aan heeft gewerkt is de ontwikkeling van de evAtlas voor de gemeente Den Bosch. De evAtlas is een webapplicatie waarin gemeenten elektrische laadpalen (voor het opladen van elektrische auto’s) binnen hun gemeente in kaart kunnen brengen.

De nieuwste webapplicatie ontwikkeld door NNTS: de evAtlas

De evAtlas

Robert: “Deze webapplicatie heeft zeer veel potentie voor gemeenten. Vaak hebben gemeenten wel enige data over het aantal laadpalen, maar bijvoorbeeld in verschillende bestanden, waardoor het overzicht ontbreekt. Ook hebben ze weinig inzicht in wat de toekomst zal brengen op het gebied van elektrische auto’s. De gemeente heeft niet duidelijk of het huidige aantal laadpalen voldoet aan de vraag vanuit inwoners en of dit in de toekomst ook nog zo zal zijn. Het aantal laadpalen wordt daarom niet alleen in kaart gebracht in de applicatie, maar er wordt ook een analyse gedaan, die duidelijk maakt in hoeverre de laadpalen gebruikt worden door inwoners van de stad. Zo kan de gemeente concluderen of er genoeg laadpalen zijn, of dat er misschien nog nieuwe palen bij gebouwd moeten worden. Ten slotte, en dit is het meest geavanceerde van deze applicatie, kunnen er ook prognoses worden gemaakt van de verwachte toekomstige situatie binnen een gemeente. Deze prognose maken wij door met modeleertechnieken uit te rekenen waar nieuwe laadpalen geplaatst zouden moeten worden.”

Voor dit project werkt NNTS samen met consultancybureau APPM. Momenteel wordt de eerste versie van de webapplicatie ontwikkeld voor de gemeente Den Bosch. De verwachting is dat hierna vele gemeenten zullen volgen die ook graag inzicht willen in de hoeveelheid laadpalen en de prognose binnen hun gemeente. Een ambitieus project dus, waarbij werkstudent Robert veel verantwoordelijkheid kreeg, en zijn kennis kon toepassen in de praktijk. Veel werkstudenten komen binnen bij NNTS met kennis vanuit hun studie, maar moeten zich in bepaalde aspecten nog wel ontwikkelen. Gelukkig krijgen nieuwe werkstudenten veel ondersteuning vanuit de meer ervaren werkstudenten en de fulltime projectleiders binnen NNTS. Zo kunnen zij zichzelf naast hun studie verder ontplooien binnen hun bijbaan.

Robert: “Voor de ontwikkeling van deze webapplicatie werkten wij met scripttaal PHP, met het framework CakePHP. Dit is de standaard voor de ontwikkeling van dergelijke webapplicaties binnen NNTS, ik had hier dus al enige ervaring mee. Dit geldt ook voor het ontwikkelen van de serverinstallaties, die op Linux zijn gebaseerd. Wat voor mij uitdagend is, is om de lessen die ik heb getrokken uit de ontwikkeling van eerdere webapplicaties vanaf het begin af aan toe te passen binnen een nieuw ontwikkelingstraject. Elk project boek ik zo vooruitgang. Wat nieuw is voor mij binnen de evAtlas, is het werken met data uit een geografisch informatiesysteem (GIS). Dit voegt wel een extra dimensie toe aan dit project. Binnen NNTS is er gelukkig voldoende ruimte om nieuwe dingen te leren en om me verder te specialiseren. Zo biedt elk nieuw project binnen NNTS weer nieuwe uitdagingen en blijf ik mezelf ontwikkelen”.

Robert is trots op de voortgang van het project tot nu toe: “tot nu toe wordt er erg grondig en netjes gewerkt, vanaf het eerste begin van het project. We werken toe naar een fraai eindresultaat: een webapplicatie waar met veel gemak een nieuwe gemeente of groep aan kan worden toegevoegd. Binnen no time kan er zo een overzicht worden gemaakt van de situatie wat betreft elektrisch laadpalen binnen een gemeente”.

Wil jij ook zo'n uitdagende bijbaan?

Back To Top