skip to Main Content

Woensdag 23 en donderdag 24 november 2016 heeft KIC InnoEnergy wederom The Business Booster (TBB) georganiseerd, dit jaar in Barcelona. NNTS was ook dit jaar van de partij na het succesvolle evenement van vorig jaar in Berlijn.

The Business Booster
Het evenement is een internationale netwerkbijeenkomst voor startups, industrie en investeerders in de energiesector. Omdat de nieuwe ontwikkelingen in de energiesector bijdragen aan de verduurzaming van de maatschappij, is het van belang deze zo snel mogelijk op de markt te brengen. Voor veel startups is het lastig om voldoende investering te vinden om hun idee uit te werken en op de markt te brengen. KIC InnoEnergy is een Europese organisatie die startups begeleidt in de uitrol van hun concept door zowel organisatorisch advies te geven als investeringen te doen, in ruil voor een minderheidsaandeel.

Gedurende het evenement presenteerden de verschillende startups hun concepten en konden ze in contact komen met kennisleveranciers en investeerders. Veel grote bedrijven als Engie, Veolia en Schneider Electric waren aanwezig om inspirerende toespraken te houden en in contact te komen met startups. Zij willen startups helpen door met de vele contacten die ze hebben te zoeken naar mogelijkheden om de ideeën van de startups zo snel mogelijk uit te werken tot een product en dit op de markt te brengen.

Ook de grote netbeheerders zoals Stedin ontbraken niet vanwege het belang en de toenemende invloed van duurzame energieopwekking op het elektriciteitsnet. Door de ontwikkeling van nieuwe technieken waarbij vaak lokaal energie wordt opgewekt door zonnepanelen, windenergie of andere duurzame methodes wordt de rol van de grote energiebedrijven anders. De energieleveranciers moeten zo slim mogelijk met schommelingen van vraag en aanbod omgaan.

Interessante sprekers: Giga Factories van Tesla
Een van de sprekers tijdens het evenement was Peter Carlsson, voormalig vice-president Supply Chain bij Tesla waar hij direct onder Elon Musk werkte. Hij vertelde over zijn werk bij Tesla en het dreigende tekort aan productiecapaciteit in de batterij-industrie. Ook vertelde hij over de plannen van de bouw van andere Giga Factories -zoals die van Tesla in Nevada- om te kunnen voldoen aan de steeds groter wordende vraag naar batterijen. Hij verwacht dat de komende twintig jaar vooral nog gebruik zal worden gemaakt van de lithium ion batterijen voordat er een overgang kan komen naar nieuwe betere technieken.

In deze Giga Factories wordt het principe van verticale integratie toegepast waarbij op een locatie alles vanuit de grondstof wordt opgebouwd tot het eindproduct. Op deze manier zijn tussenpersonen niet nodig en kunnen de marges tussen de verschillende procestappen weg worden gehaald. Hierdoor kunnen de eindproducten zo goedkoop mogelijk worden ontwikkeld. Dit is vooral van belang bij de productie van elektrische auto’s omdat deze vaak nog te duur zijn voor de gemiddelde consument en door een van de grootste kostenposten, de accu’s, zo voordelig mogelijk te produceren kunnen de elektrische auto’s ook betaalbaar worden voor een breder publiek.

Onze ervaring
Al met al een hoop inspirerende presentaties en veel nieuwe contacten. Naar aanleiding van het evenement in Berlijn van vorig jaar hebben we reeds een succesvolle samenwerking gehad met twee startups van KIC InnoEnergy, namelijk Dohauw en Cereus Technology. Ook gedurende het evenement van dit jaar hebben we met verschillende startups gesproken waarvan er een aantal graag verder willen praten over de samenwerkingsmogelijkheden met NNTS. Hopelijk kunnen wij daarmee ook een steentje bijdragen aan het versnellen van het ontwikkelingstraject en daarmee het verduurzamen van de maatschappij. Onze complimenten voor de organisatie van het evenement!

Back To Top